Direktsänd fågelsång lockade 440 000 lyssnare

En av mikrofonerna som fångade upp fågelsång vid Långsjön i sörmländska Tunaberg. Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio.

För fjärde året i rad har P1 ägnat en natt åt fågelsång. Totalt lyssnade 440 000 personer på någon del av den åtta timmar långa direktsändningen som genomfördes 13 maj under rubriken Fågelsångsnatten. Det är 22 procent fler än förra året och 37 procent fler än en vanlig P1-natt. Även efterlyssningen var högre än 2022.

”I år var verkligen allt på vår sida. Inför sändningen fick vi en varm vårvecka så att långflyttande artister som näktergal, gök och trädgårdssångare hann fram i tid. Och sen, inför själva sändningen, stillnade vinden till noll. Ett drömläge för en natt och morgon med direktsänd fågelsång” säger programledaren Mats Ottosson, som tillsammans med Jenny Berntson Djurvall ledde sändningen från Osaby söder om Växjö.

Lyssnare hörde av sig från hela världen till programmet.

”Vi har fått fint gensvar förut, men i år blev vi överväldigade. Det verkar som att Fågelsångsnatten har satt sig. Under natten hörde lyssnarna av sig från hotellrum i Paris, en veranda i North Carolina, skogen i Medelpad, ett tält i Ålands skärgård med mera. Känslan av att vi gjorde de här tillsammans var så stark” säger producenten Helena Söderlundh.

I Fågelsångsnatten medverkade Jonatan Martinsson och Lars Edenius från Brånsjön i Västerbotten, Joacim Lindwall och Martin Green på Kallerö i norra Roslagen, Lena Näslund och Didrik Vanhoenacker i Tunabergsområdet i Sörmland samt Lisa Henkow och Susanne Åkesson vid Krankesjön i Skåne.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share