De Mol blir störst på radio i Nederländerna

johndemol

John De Mol har sedan 1 oktober kontrollen över fyra av de fem största kommersiella radiostationerna i Nederländerna.

I januari meddelade 538 Groep, som ingår i John De Mols Talpa, och Sky Radio Groep, som ingår i Telegraaf-koncernen, att de slår ihop sina radioaktiviteter. I maj köpte Talpa dessutom Radio 10 från Radiocorp.

talparadio

Resultatet är att Radio 538, Sky Radio, Radio 10 och Radio Veronica hamnar i ett bolag som blir störst på radiomarknaden med en tredjedel av lyssnandet. Talpa är majoritetsägare med 77,15 procent medan Telegraaf Media Groep har resten av aktierna.

Affären är möjlig tack vare att ägarbegränsningarna inom kommersiell radio togs bort vid nyår. Tidigare har ett bolag bara kunnat äga två nationella radiostationer.

Reklamförsäljningen kommer att ske via One Media Sales, som även ska sälja åt ytterligare tre nationella stationer: 100% NL, Slam! och Sublime FM. Den enda kommersiella nationella stationen som står utanför samarbetet är Q-Music, som ägs av belgiska Persgroep. Dessutom säljer public service-stationerna i Nederländerna reklam men de har en mindre andel av lyssnandet än Talpa/TMG.

ACM, den nederländska motsvarigheten till Konkurrensverket, har inte inlett någon undersökning av följderna för det nya bolagets dominerande ställning på radiomarknaden. Anledningen är att det nya bolaget inte har en tillräckligt stor omsättning.

Share