Danskt FM-tillstånd utlyst

Det danska kulturdepartementet har återutlyst tillståndet för landets sjätte FM-nät.

Radio 100 FM lämnade i höstas tillbaka sin koncession för det sjätte FM-nätet. Senast i slutet av mars kommer tillståndet att få en ny ägare, skriver det danska kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

2003 såldes tillståndet till högstbjudande. Den här gången blir det istället en ”skönhetstävling” som arrangeras av Radio- och TV-nævnet. Tillståndet, som även innehåller utrymme på DAB-nätet, blir på åtta år och är inte kopplat till några innehållskrav.

Skönhetstävlingen består av flera delar. Vinnaren ska kunna visa upp en realistisk affärsplan, en bra ekonomisk soliditet och erfarenhet från radio- eller medieverksamhet. Koncessionsavgiften blir variabel och motsvarar fem procent av omsättningen över 75 miljoner kronor, tio procent över 100 miljoner och 15 procent över 200 miljoner.

Kulturdepartementet påpekar att FM-tillståndet kan dras tillbaka om Danmark beslutar sig för att helt övergå till digitala sändningar under tillståndsperioden.

Danmarks Radio och SBS Radio, som redan har fyra respektive ett tillstånd, får inte delta i skönhetstävlingen.

”Jag ser fram emot att den sjätte FM-kanalen bjuds ut så snabbt som möjligt, så att vi kan fylla det tomma utrymmet i etern. Jag hoppas givetvis att den kommersiella radiobranschen visar stort intresse för sändningsmöjligheten, särskilt nu när den bjuds ut utan krav på betalning av en fast koncessionsavgift” säger den danska kulturministern Carina Christensen i ett pressmeddelande.

Läs tillkännagivandet om tillståndet här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

2 Comments

  1. Thomas N

    Hm, det står ju att programtillstånd inte ”meddeles tilladelseshaveren til den femte jordbaserede FM-radiokanal.” Men tillståndsinnehavaren av det femte FM-nätet är ju TV2 Danmark. TV2 har sedan uppdragit åt SBS att leverera programinnehåll till nätet. Ungefär på samma sätt som att NRJ S.A. äger 20 svenska programkoncessioner, men har uppdragit åt MTG att leverera programinnehåll till samtliga koncessioner. Men det är ju möjligt att kulturministeriet har en vidare definition av ”tilladelsehavere”

  2. Roy

    EU’s konkurrenslag för media gäller i alla eu länder och även Sverige skall anpassa sig till detta den 1 juli -10.
    Äve detta gäller i Danmark.