Dansk radio lovar spela mer dansk musik

Joy Mogensen, kulturminister i Danmark. Foto: Kristian Brasen.

Den danska kulturministern Joy Mogensen har på ett möte med radiobranschen fått löften från radiostationerna att de ska spela mer dansk musik den närmaste tiden.

DR ökar från onsdag den danska andelen på P3 och P4 från 49 till 80 procent och andelen ska även öka på de digitala kanalerna P5, P6 Beat och P8 Jazz. Kommersiella Bauer Media och Danske Medier samt de två privata public service-kanalerna Radio 4 och Radio Loud har också lovat spela mer danskt och presentera initiativ för att främja dansk musik.

”Insatsen mot covid-19 har fått omfattande konsekvenser för hela samhället – även danska musiker drabbas. Därför träffade jag idag radiostationerna för att se om de kan spela extra mycket dansk musik under den närmaste tiden. Mer dansk musik i radion kan förhoppningsvis hjälpa till att uppmärksamma danska artister och ge dem ett ekonomisk tillskott i form av musikavgifter under en period då de inte kan spela live. Jag hoppas det kan hjälpa dem lite” säger kulturministern i ett pressmeddelande från kulturdepartementet.

”Att stödja dansk kultur är en central del av DR-s samhällsuppdrag. Det är viktigare än någonsin, eftersom övriga danska kulturinstitutioner har stängt på grund av corona” säger DR-s radiochef Anette Kokholm.

Share