Danmark: Regeringen stoppar kommande besparingar på DR

Den socialdemokratiska regeringen i Danmark drar tillbaka den förra regeringens planer på ytterligare besparingar i public service-bolaget DR.

I regeringens budgetförslag för nästa år har finansiering dessutom hittats för att låta de digitala radiokanalerna P6 Beat och P8 Jazz överleva. Förra året fick kanalerna pengar från regeringen för att fortsätta under 2020.

”Danskt public service-innehåll har aldrig varit viktigare än idag, då stora internationella mediejättar blir allt större på den danska mediemarknaden. I förhandlingarna om statsbudgeten är det en viktig prioritering för regeringen att stoppa kommande besparingar på DR och det är även viktigt att säkra fortsatt överlevnad för P6 och P8” säger Jay Mogensen, som är kulturminister i Danmark.

Under hösten kommer regeringen ta upp ytterligare mediepolitiska frågor. Regeringen vill bland annat att streamingtjänster ska bidra till produktion av danskt innehåll, se över reglerna för hur Radio- och TV-nævnet ger sändningstillstånd till public service-kanaler och stärka lokala och regionala medier.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share