Danmark: Inga nya nationella Bauer-kanaler – men BBC World Service på gång

BBC World Service börjar sända nationellt i Danmark, enligt uppgifter

BBC World Service börjar sända nationellt i Danmark, enligt uppgifter.
Foto: Johan Lindström.

Danska Bauer Media har inga planer på att starta nya nationella kanaler när landet går över till DAB+ 1 oktober. Det säger Bauer-VD-n Jim Receveur.

Bauer sänder redan Nova, Pop FM, The Voice, Radio 100, Radio Soft och My Rock nationellt via DAB – de fyra senare i mono. Med DAB+ kan Bauer sända allt i stereo.

Jim Receveur förklarar Bauers beslut med att Teracom, som fått i uppdrag att driva multiplexen, vill ha för höga avgifter för att sända nationellt. Bauer fortsätter dock att förhandla med Teracom. Dessutom kräver upphovsrättsorganisationerna en hög grundavgift för nationella sändningar, vilket hindrar nyetableringar.

Förutom övergången från DAB till DAB+, som ger plats för fler kanaler, kommer DR och reklamradion att byta nätverk med varandra 1 oktober. Det innebär att reklamradion får det nationella ”blok 1”, medan DR får ”blok 2” som är nedbrytbart i tre regioner. Varje nätverk har plats för upp till ungefär 15 kanaler med DAB+.

Enligt rykten kommer BBC World Service att vara en av kanalerna som får plats på DAB i Danmark 1 oktober. Radionytt har sökt BBC för en kommentar.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share