Danmark: DR lägger ned tre digitala kanaler

Den danska regeringen har tillsammans med Dansk Folkeparti tagit beslut om att DR-s budget ska minska med 20 procent eller 420 miljoner danska kronor per år fram till 2021. Mellan 375 och 400 anställda tvingas lämna DR.

De tre digitala radiokanalerna P6 Beat, P7 Mix och P8 Jazz läggs ned 2020. DR behåller dock digitala P5, som lyckats nå en stor publik genom att rikta sig till äldre lyssnare på samma sätt som norska P1+. Kvar finns även P1 och P2 (som delar FM-nät, men sänder separat på DAB), P3 och P4.

P7 Mix har nått många lyssnare men har samtidigt kritiserats för att med sin inriktning på popoldies ha ett format som ligger nära flera kommersiella stationer.

”Det har tagits ett politiskt beslut om att reducera DR-s ekonomi med 20 procent. Det blir hårt, men vi har tagit på oss uppgiften. Samtidigt har vi en ambition om att utveckla DR på bästa möjliga sätt för framtida generationer inom de nya politiska och ekonomiska ramarna. Vi presenterar därför en ny kanalportfölj, där vi reducerar antalet flödeskanaler på TV och radio. Bakgrunden är både de nödvändiga besparingarna och att säkra att DR kan sätta ännu mer tryck på den digitala omställningen. På innehållssidan kommer vi satsa ännu mer än hittills på områden där vi är starka. Allt som allt är det relativt drastiska förändringar, men jag tror att det här är rätt” säger DR-s generaldirektör Maria Rørbye Rønn (bilden) i ett pressmeddelande.

Andelen dansk musik ska öka till 48 procent i P3 och P4, står det i det nya ”public service-kontraktet” som även innebär att DR ska koncentrera sig på ”kvalitetsinnehåll” inom nyheter och aktualiteter, folkbildning, utbildning och regionalt material.

På TV-sidan slås kanalerna DR K (dokumentärer och kultur) och DR2 ihop till en kanal, medan DR3 (för unga tittare) fortsätter online. Kvar i etern blir DR1, DR2 och barnkanalen Ramasjang.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share