DAB-utbyggnaden påskyndas i Frankrike

Det blir regionala DAB-tillstånd i ytterligare 30 franska regioner de närmaste två åren. Det avslöjade Nicolas Curien, som är radioansvarig på mediemyndigheten CSA, när konferensen World DAB Forum hölls i Paris i veckan. Därmed påskyndas utbyggnaden av digitalradio i Frankrike.

Just nu finns DAB bara i Paris, Nice och Marseille. Tillstånden för Lille, Lyon och Strasbourg meddelas den här månaden, vilket ökar befolkningsräckvidden till 20 procent.

Det nya beskedet från CSA innebär att DAB-tillstånd för ytterligare 15 regioner kommer att utlysas i första halvan av 2018 och lika många 2019. Dessutom överväger CSA att utlysa tillstånd för två nationella DAB-nät nästa år.

De tre stora kommersiella radiobolagen RTL, NRJ och Lagardère har hittills varit motståndare till DAB och public service-radion Radio France har avstått från en satsning på grund av sin ansträngda ekonomi. Därför är DAB något som bara används av mindre kommersiella radiobolag och ideella stationer.

Radio France tar nu upp frågan till diskussion på nytt. Tidigare har det föreslagits att DAB skulle kunna användas för Le Mouv’ (motsvarande P3) och den eklektiska musikkanalen FIP, som bara finns tillgängliga på FM i delar av landet.

Totalt har det sålts 1,2 miljoner DAB-mottagare i landet.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share