Cecilia Düringer, Christer Jungeryd och Kerstin Behrendtz fick Stora Radiopriset

Cecilia Düringer utsågs till årets rookie vid utdelningen av Stora Radiopriset. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Cecilia Düringer utsågs till årets rookie vid utdelningen av Stora Radiopriset.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radioakademin delade under torsdagkvällen ut Stora Radiopriset, som i år går till tre pristagare.

Kerstin Behrendtz och Christer Jungeryd fick varsitt hederspris och årets rookie blev Cecilia Düeringer, som är programledare för podden P3 Historia.

”Det är glädjande och något vackert i att både blicka framåt och bakåt när Radioakademin i år delar ut Stora Radiopriset till tre mycket värdiga radiopersonligheter” säger Helena Bremberg, som är ordförande i Radioakademin.

Priset till årets rookie Cecilia Düringer motiveras så här av Radioakademins styrelse, som har valt pristagarna: ”Hon tog steget från ett trettiotal åhörare i ett klassrum till en publik på över miljonen i en podd som gjort en enastående och snabb resa. På sitt sakliga och samtidigt humoristiska sätt levandegör hon historiens stora personligheter till en kunskapstörstande publik i podden P3 Historia.”

Cecilia Düringer är historielärare på en gymnasieskola i Stockholm och med P3 Historia debuterar hon som programledare i radio.

Radioakademins hederspris går till Christer Jungeryd, vilket motiveras på följande sätt: ”Han är en brobryggare och länk mellan två poler i radiovärlden. Han var en sann pionjär inom den kommersiella radion, fortsatte sedan med eget produktionsbolag som i många år levererat produktioner till public service-radion. Han har med en fantastisk förmåga enat en turbulent och spretig bransch, alltid med radions bästa för ögonen. Han är kreativ, diplomatisk och bästa tänkbara lyssnare som under alla år hjälpt nya, unga personligheter att lyckas inom radiomediet.”

Det andra hederspriset går till Kerstin Behrendtz, som har jobbat i 47 år på Sveriges Radio – framförallt som musikproducent. Priset motiveras på följande sätt: ”I snart ett halvt sekel har hon med sin musikaliska fingertoppskänsla tjänat den svenska musikpubliken. År, månader, dagar och timmar där hon delat med sig av sin kunskap och underhållit Sverige. Outtröttlig, nyfiken, noggrann och lojal har hon stått i musikhändelsernas centrum. Som kvinnlig förebild kan hennes gärning inte överskattas. Hon är en del av det svenska musikundret och Sveriges Radios okrönta musikdrottning.”

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share