DAB-försäljningen går ned i Norge

19 procent av de norska konsumenterna köpte en DAB-mottagare under det första halvåret 2016. Det är en liten nedgång från motsvarande period förra året, då siffran var 21 procent.

Branschen tror dock att nedgången är tillfällig och att försäljningen kommer att stiga under resten av året.

”Vi vet ju att försäljningen av DAB-mottagare har gått väldigt bra på sistone. Jag tror att vi kommer få se stora kampanjer från både aktörerna och branschen när vi närmar oss jul, så jag tror att siffran kommer att öka ganska ordentligt under hösten” säger Elektronikkbransjens kommunikationschef Marte Ottemo till Radionytt.no.

Undersökningen från Elektronikkbransjen visar också på stora skillnader mellan olika åldersgrupper. Bara 11 procent av de under 30 har köpt en DAB-radio i år, medan 24 procent av de över 50 har gjort det.

Enligt den senaste kvartalsundersökningen om digitalradion i Norge har 67 procent av hushållen i Norge åtminstone en DAB-mottagare. 59 procent av radiolyssnarna använder de digitala plattformarna DAB, internet och digital-TV varje dag.

Nästa år försvinner alla nationella radiokanaler från FM i Norge. FM-nedsläckningen, som även berör lokala stationer i storstadsområdena, inleds i Nordland 11 januari och avslutas i Troms och Finnmark 13 december.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share