Cilla Benkö: DAB ger mer radiolyssnande

Utvecklingen i Norge och Danmark visar att en satsning på DAB ger mer radiolyssnande. Det säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö i ett pressmeddelande om regeringens DAB-beslut.

”Vi ser i länder, som till exempel Norge och Danmark, där det digitala marknätet används med full kraft i en konkurrensutsatt marknad, att radiolyssnandet ökar både när det gäller användare och tid. Det beror på att radiopubliken har fått nya och spännande kanaler att lyssna till. Motsvarande ökning av lyssnandet kan vi inte se i Sverige” säger Cilla Benkö.

”Sveriges Radio vet redan idag att vår publik inte uppskattar vissa krockar i det befintliga FM-utbudet. För vår del är ett digitalt marknät en möjlighet att rätta till det. Ett digitalt marknät är dessutom både billigare i drift och mer miljövänligt. Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa på sikt förlorar positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digitalt värld” säger Cilla Benkö.

Ett av skälen för att regeringen avstår från att bygga ut DAB är osäkerhet om hur radions krisberedskap kan fungera med ett digitalt marknät. SR-s digitalradiosamordnare Mats Åkerlund hänvisar till Norge, där DAB har en bättre täckning än FM.

”Ett digitalt marknät för radion byggs ut i många länder i Europa. Om 18 månader inleder vårt grannland Norge övergången från FM till DAB. Då kommer NRK-s krisberedskap att läggas över på det norska DAB-nätet som enligt ansvarig myndighet nu har en bättre täckning i landet än vad FM har och som också anses lika robust som FM. Så sannolikt finns det ganska snart en del svar att hämta från Norge” säger Mats Åkerlund.

Share

One Comment