Christer Modig: Ge uppdrag till SR att sända DAB+

Christer Modig. Foto: Viaplay Group.

Viaplay Group är redo att digitalisera radion, men vill ha besked om förutsättningarna. Det skriver bolagets radiochef Christer Modig i en debattartikel i Dagens Industri.

”Nästa år firar svensk radio hundra år och är i dag en av få svenska medieplattformar med en räckvidd som kan tävla med de globala internetplattformarna. Men radion befinner sig på ett sluttande plan som innebär att om utbudet inte drastiskt ökar, så klarar inte markbundna radiosändningar den tuffa konkurrensen. Då blir bara internet kvar, där distributionen av ljud helt domineras av de globala aktörerna. En utbyggnad av den digitala radion med standarden DAB+ är idag det enda praktiskt möjliga sättet att öka utbudet av kanaler innan det är för sent, för det krävs politiska beslut” skriver Christer Modig.

Viaplay sänder idag DAB+ i de tre storstadsområdena plus Uppsala och Gävle. Christer Modig uppmanar public service-kommittén, som ska vara klar 30 april, att ge SR i uppdrag att bygga ut sina sändningar av digital radio.

”Om kommersiella radiobolag, som är hårt pressade av global konkurrens på en vikande annonsmarknad, är beredda att investera i digital radio så kan det stabilt finansierade SR också göra det. Jag uppmanar därför public service-kommittén att ge SR ett tydligt uppdrag att bygga ut sina markbundna digitala sändningar tillsammans med kommersiell radio. Public service och kommersiell radio delar inte bara utsändningsplattform och publik, utan också ansvaret för svensk radios framtid” skriver Christer Modig i debattartikeln.

Christer Modig vill även att Mediemyndighetens förslag från 2022 om tillståndsgivning för kommersiell radio blir verklighet.

”Sändningstillstånden för kommersiell radio måste förändras. Mediemyndigheten presenterade i slutet av 2022 ett förslag som skulle göra det möjligt för de kommersiella radiobolagen att från 2026 fortsätta sända FM-radio och parallellt bygga ut den digital radion. Det sker genom att auktionerna på sändningstillstånd ersätts av en helhetsbedöming av radiobolagens möjligheter att sända och utveckla radion” skriver Christer Modig.

Mer:
Radion måste digitaliseras – annars försvinner den

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share