Chatbot skriver manusförslag åt Retro FM

Grafik: Retro FM och Open AI.

Den skånska stationen Retro FM har börjat använda chatboten Chat GPT från Open AI för att förbereda manus till ett av sina återkommande programinslag.

Retro FM:s Mattias Gustavsson har tillsammans med en före detta kollega, som numera jobbar i USA, tagit fram en lösning som hjälper programledare och producenter när de förbereder sina program.

Genom att skriva in artistens namn, låtens titel och ange inslagets längd får man på några sekunder fram ett manusförslag från chatboten. Texten är anpassad till radiomediet, till vilken ort som sändningen sker på, vilken ålder målgruppen har liksom programledarens kön och ålder.

”Givetvis kan man komplettera med årstid, tid på dygnet och så vidare. Det är till sista bara fantasin som sätter gränserna. Chatboten är lite som ett barn som lär sig. Ju fler uppdrag den får, desto skickligare blir den på att ta fram relevanta förslag. Det är oerhört intressant att följa utvecklingen” säger Mattias Gustavsson, som är en av de tre ägarna till Retro FM.

Hittills används chatboten till inslaget Arkivet som sänds en gång i timmen på vardagar mellan 09.00 och 19.00. Manusförslagen bearbetas av en programledare eller redaktör. Den faktainsamling och kontroll som tidigare tog flera minuter sker nu på några sekunder. Enligt Mattias Gustavsson har det visat sig att chatboten ibland ger överraskande och kreativa vinklar på berättelserna.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share