Canal Plus köper in sig i Viaplay

Grafik: Canal Plus Group.

Franska Canal Plus Group har köpt 12 procent av aktierna i Viaplay Group. Det meddelade Canal Plus på sitt Twitter-konto under torsdagkvällen. Tidigare har Norges Bank varit den största delägaren i Viaplay med 9,7 procent av aktierna.

Canal Plus ingår i Vivendi, som kontrolleras av mediemogulen Vincent Bolloré. Canal Plus driver betal-TV-verksamhet i 50 länder med totalt 25,5 miljoner abonnenter. I Vivendi ingår även reklambyråkoncernen Havas, tidningsförlaget Prisma Media, videosajten Dailymotion och spelutvecklaren Gameloft.

Vivendi äger vidare 57,7 procent av Lagardère som driver radiokanalerna Europe 1, Europe 2 och RFM samt tidningar som Paris Match och Le Journal de Dimanche.

Bolloré-medierna C News (som ingår i Canal Plus) och Europe 1 har anklagats för att ge omotiverat stort utrymme till högerradikala politiker som Marine Le Pen och Éric Zemmour. Sedan några veckor pågår en strejk på Le Journal de Dimanche i protest mot tillsättningen av den nya chefredaktören Geoffroy Lejeune, som tidigare var chefredaktör för den högerradikala veckotidningen Valeur actuelles.

Viaplays aktie föll med 48,7 procent till 35,04 kronor under torsdagen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share