Brittiska produktionsbolag vill kunna göra alla BBC-program

Grafik: Audio UK.

Externa produktionsbolag ska kunna tävla om att göra alla radio- och poddproduktioner inom BBC, med undantag för nyheter. Det föreslår branschorganisationen Audio UK, som vill att ändringen införs inför nästa tillståndsperiod för BBC. Sedan 2016 kan externa producenter konkurrera om allt innehåll på TV-sidan.

Audio UK vill också ha ett skatteavdrag för ljudproduktion. Det finns redan för TV, film, spel och animation. Ett annat förslag är en UK Global Audio Fund för utveckling, produktion, distribution och marknadsföring av ljudinnehåll motsvarande filmbranschens UK Global Screen Fund. En återstart av den statliga fonden Audio Content Fund, som mellan 2019 och 2023 finansierade 165 radio- och poddprojekt, är en annan idé som förs fram.

Slutligen föreslår Audio UK en förstärkning av utbildningen inom ljudbranschen.

”Podd- och ljudboksbranscherna fortsätter att växa och radion visar sin styrka i Storbritannien. Det är samtidigt viktigt att regeringen aktivt uppmuntrar den här blomstrande kreativa sektorn. Genom att ge den samma ställning som andra kreativa branscher kommer sektorn fullt ut kunna dra nytta av de enorma möjligheter som finns både här hemma och internationellt” säger Chloe Straw, som är VD för Audio UK.

Mer:
The Sound of Success

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share