Böter för SBS Discovery Radio

Granskningsnämnden för radio och TV har granskat sändningarna i tre av SBS Discovery Radios stationer. Nämnden kommer fram till att de bröt mot flera av de regler som gäller kommersiell radio.

När det gäller Mix Megapol-stationerna i Södra Skåne och Norra Skåne anser nämnden att sändningarna innehöll otillbörligt gynnande av företag som sponsrade evenemanget Fjällkalas 2013. Sponsorsmeddelande saknades om spelsajten Jackpot Joy som även var namnet på en tävling och dessutom ingick en slogan för Eniro i ett sponsormeddelande, vilket är mot reglerna. Slutligen sändes för mycket reklam.

Även Rockklassiker Jönköpings sändningar innehöll mer reklam än tillåtet och bröt mot sponsorsreglerna när programledarna nämnde ficklampan Varta Indestructible och Clas Ohlson, som bidrog med priset i en tävling. Liksom Mix Megapol fanns även Eniros slogan med i sändningen. Stationen använde dessutom fel sändningsbeteckning.

Granskningsnämnden ska ansöka hos förvaltningsrätten om böter (”särskild avgift”) på 40 000 kronor för Mix Megapol och 30 000 för Rockklassiker.

Share