BBC-initiativ mot desinformation

I somras bjöd BBC in några stora medier och teknikbolag till ett toppmöte om desinformation och felaktiga nyheter. Nu presenteras ett nytt samarbete med gemensamma åtgärder.

Till BBC-mötet Trusted News Summit kom EBU, Facebook, Financial Times, First Draft, Google, The Hindu och Wall Street Journal. Samarbetspartners är även AFP, CBC/Radio Canada, Microsoft, Reuters och Reuters Institute for the Study of Journalism. Dessutom har Twitter konsulterats om ett möjligt samarbete.

”Desinformation och så kallade fake news är ett hot mot oss alla. I sin värsta form utgör det här ett allvarligt hot mot demokratin och till och med människoliv. Toppmötet visar att det finns en vilja att agera tillsammans för att angripa problemet och vi har kommit överens om viktiga åtgärder” säger Tony Hall, som är generaldirektör för BBC och ordförande för EBU.

Bland åtgärderna finns ett varningssystem för att uppmärksamma felaktig information som kan hota människoliv eller demokratin, en kampanj på internet om mediekunskap och ett samarbete kring information till väljare. Detaljerna ska nu utarbetas och metoderna testas innan de börjar användas i verkligheten.

Share