Bahnhof sänder rysk radio från Helsingfors

Konstantin Kuortti, Eiva Airaksinen och Valery Klepkin. Foto: Bahnhof.

Våren 2022 började internetoperatören Bahnhof sända nyheter på ryska via podd och kortvåg. Hittills har Echo Sthlm gjort 200 avsnitt. Nu expanderas verksamheten med systerkanalen Echo Helsinki från Helsingfors.

Echo Helsinki ska sända tre timmeslånga nyhetsprogram i veckan, med fokus på kriget i Ukraina ur ett finskt perspektiv.

”Echo Helsinki kommer eka från Karelen till Kamtjatka. Putin-regimen försöker skära av ryssarnas tillgång till internet, men radiovågor är omöjliga att blockera. Med Echo Helsinki intensifierar vi sändningarna, så att ännu fler ur den ryska befolkningen får veta sanningen om sin diktators terrorkrig” säger Jon Karlung, som är VD för Bahnhof.

Redaktionen för Echo Helsinki består av producenten Konstantin Kuortti, som har arbetat med ryska oppositionsrörelser, Eiva Airaksinen, som är expert på digital kommunikation och sociala medier, och Valery Klepkin med en bakgrund i flera ryska medier.

”Vi riktar oss också till alla finskättlingar i Karelen som vill lära sig mer om sitt arv, men har svårt med finskan. Vi tror att det kommer uppskatta vår finska vinkel” säger Eiva Airaksinen.

Max Lapitskij, som är redaktör för Echo Sthlm, är med vid starten av den nya stationen.

”Det är otroligt viktigt att vi fortsätter uppmärksamma det här hemska kriget, som fortsätter spilla tusentals människoliv. På Echo Sthlm har vi fått väldigt fin respons från våra lyssnare, och de efterfrågar ännu mer nordiskt innehåll, ännu mer information. Med det här nya samarbetet kommer vi leverera precis det” säger Max Lapitskij.

Premiäravsnittet publiceras på Echo Helsinkis sajt och Telegram under onsdagen och sänds över kortvågsradio på torsdag.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share