50,6 miljoner kronor till Musikhjälpen

Aron Anderson, Daniel Adams-Ray, William Spetz, Farah Abadi, Peg Parnevik och Hanna Persson.
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

P3-s insamlingevenemang Musikhjälpen, som avslutades i Lund under söndagkvällen, lyckades i år samla in 50,6 miljoner kronor. Det är en tredjedel mindre än förra årets rekordsiffra 74,4 miljoner men något mer än resultatet 2016. Samtidigt slogs rekord i antalet engagemang – 608 137 stycken.

”Vi har sett ett enormt engagemang i år för allas rätt att funka olika. Vi är så otroligt imponerade och glada över att fler än någonsin tidigare i Musikhjälpens historia har bidragit med det de kan – det är precis vad Musikhjälpen handlar om” säger Musikhjälpens projektledare Julia Blomberg i ett pressmeddelande.

Den ort som samlade in mest pengar till Musikhjälpen var Hofors, som bidrog med 438 000 kronor, medan den mest inkomstbringande auktionen var en konsert med Veronica Maggio som gav 224 850 kronor. Ett sätt att få in pengar har varit låtönskningar. I år var de artister som önskades oftast Queen, Håkan Hellström, Laleh, Linnea Henriksson och Lady Gaga, vars hit Shallow var den enskilt mest önskade låten.

Pengarna från insamlingen ska gå till att förbättra livet för människor med funktionsnedsättning i fattiga länder. Redan har det kommit in 33 projektansökningar.

”Årets tema har blivit en viktig tankeväckare för aktörer inom det internationella utvecklingssamarbetet. Människor med funktionsnedsättning utgör de allra mest sårbara och utsatta bland de fattigaste på jorden. Deras rättigheter måste säkerställas och vi visar att vi gemensamt kan göra en enorm skillnad i rätt riktning. Människor med funktionsnedsättning måste prioriteras inom biståndet i mycket större utsträckning än idag. Nu tar vi det vidare och fortsätter kämpa för en långsiktigt hålbar och rättvis situation” säger Kristina Henschen, som är generalsekreterare för Radiohjälpen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share