Teracoms intäkter och resultat minskade

Åsa Sundberg, koncernchef för Teracom. Foto: Teracom.

Teracoms intäkter gick ned med 14 procent till 1,379 miljarder kronor förra året. Rörelseresultatet försämrades med 74 procent till 124 miljoner kronor, medan resultatet efter skatt blev 85 miljoner.

Som anledningar till nedgången i intäkterna nämner Teracom lägre intäkter från TV-utsändning och från IT-leveranser till avyttrade Boxer-bolag. Det lägre rörelseresultatet förklaras dessutom med köpet av Net1 och ett negativt resultat från segmentet Mobilt. Vinstmarginalen gick under 2019 ned från 30 till 9 procent. Även kostnaderna minskade förra året.

”Resultatet för året är enligt plan. Kostnaderna minskar främst till följd av effektiviseringsprogrammet, där både kostnaderna för egen personal och konsulter är lägre. Vi fortsätter arbetet med att utveckla våra arbetssätt och bli effektivare i vår kärnverksamhet” säger Åsa Sundberg, som är VD och koncernchef för Teracom.

Intäkterna från radioutsändning ökade med 12 miljoner kronor till 237 miljoner, främst tack vare ökade intäkter från ett nytt avtal för nationell kommersiell radio. Rörelseresultatet för segmentet minskade med 9 miljoner till 30 miljoner kronor. Försämringen av resultatet förklaras med omstruktureringskostnader.

Under 2019 tecknades avtal med Sveriges Radio om hjälpsändare för P1-P4 i Södertälje och Växjö och med NENT om att bygga ut ett DAB-nät. Fjärde kvartalet slöts dessutom ett avtal med Bauer Media om utsändning av åtta FM-tjänster som ska levereras under andra kvartalet 2020.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share