SR släpper bilappar för Android Automotive och Carplay

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sveriges Radio har anpassat sin lyssningsapp för användning i bilar. Versioner av appen släpps för både Android Automotive och Apples Carplay. I framtiden kan de även komma att innehålla röststyrning och hybridradio.

”Idag blir allt fler bilar uppkopplade. Det innebär att de antingen kopplar upp sig mot nätets tjänster via en mobiltelefon eller genom ett i bilen inbyggt sim-kort. Alla de tjänster som till exempel karttjänster, ljudböcker, musikströmningstjänster eller andra tjänster som nätet erbjuder kan helt plötsligt få en naturlig plats i bilden” skriver SR-s programdirektör Björn Löfdahl på Sveriges Radio-bloggen.

”Och för Sveriges Radio är detta en fantastisk möjlighet. Vi kan i och med detta erbjuda mer än våra linjära FM-kanaler. Vi kommer kunna erbjuda alla våra linjära kanaler oavsett var du befinner dig, alla våra poddar och program och alla våra toppnyheter som du kan stega framåt och hoppa mellan” fortsätter Björn Löfdahl, som även berättar att SR har prioriterat utvecklingsresurser till arbetet med att anpassa appen till bilanvändning.

De första bilmodellerna som har Android Automotive är Polestar 2 och kommande Volvo-bilar, men fler märken är på gång.

”För oss är det en positiv utveckling då den tidigare splittrade bilmarknaden nu till vissa delar verkar ha hittat en standard och det underlättar för alla oss som utvecklar teknik och bygger ljudupplevelser” skriver Björn Löfdahl.

Sveriges Radio tittar även på hybridradio, som länkar ihop marksänd radio med internet, och ser över vilka metadata – exempelvis bilder, låtinformation och programförklaringar – som ska skickas med i strömmarna. Dessutom utvecklar SR röststyrning i bilapparna så att man ska kunna hitta det man söker utan att ta fokus från bilkörningen.

Mer:
Sveriges Radio-bloggen: Framtidens radio och bilen

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share