Sakfrågor dominerade valrörelsen i Ekot

Under valrörelsens sista fyra veckor handlade 71 procent av de politiska nyhetsinslagen i Ekot om sakpolitik. Det är mer än i sex andra medier som har undersökts av Institutet för mediestudioer på Göteborgs universitet.

I Rapport handlade 60 procent av inslagen om sakpolitik. Nästan lika stor andel hade dagstidningarna Svenska Dagbladet (55) och DN (54). Motsvarande siffra för TV4 Nyheterna var 44 procent. Lägst andel sakpolitisk bevakning hade Aftonbladet (33) och Expressen (29), vars politiska nyheter istället dominerades av ”spelgestaltning”.

Ekot var även den nyhetsredaktion där det var mest sällsynt att journalisten gjorde värderande uttalanden. 14 procent av uttalandena i Ekots bevakning bedöms som värderande av rapportförfattarna. Det är betydligt mindre än hos de andra medierna. Flest värderande uttalanden förekom i Aftonbladet (63 procent), Expressen (53) och TV4 Nyheterna (52).

Alla de sju medierna i undersökningen gav mer uppmärksamhet åt allianspartierna än åt de rödgröna partierna. Närmast en jämn bevakning var DN och Aftonbladet. Därefter följer Rapport och Ekot, som hade 20 procent mer om Alliansen än om de rödgröna. Störst övervikt för allianspartierna i bevakningen hade Svenska Dagbladet, Expressen och TV4 Nyheterna.

Mer:
Kampen om mediebilden

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share