Svensktoppen görs om idag

Från och med dagens program förändras sättet som P4 tar fram topplistan Svensktoppen.

Den tidigare publikmätningen har försvunnit. Istället baseras listan nu på de tio svenska låtar som spelats mest i radion, sammanvägt med vilka svenska låtar som streamats och laddats ned mest under den gångna veckan. P4 har anlitat det danska företaget Radioanalyzer för att ta fram statistiken.

”Tanken med den nya mätningen är att listan ska bli mer representativ och spegla den svenska musiksmaken på ett modernare sätt. Eftersom vi idag lyssnar på musik på olika plattformar behöver även vår mätning ändras” säger Daniel af Klintberg, som är programchef underhållning på Sveriges Radio.

En följd av förändringen är att låtar som en gång ramlat ur listan kan komma tillbaka. Dessutom tas tidsbegränsningen på 52 veckor bort.

”Nu får en låt ligga på listan hur länge som helst, men jag tror att rotationen kommer att ske snabbare än tidigare med tanke på lyssnarnas musikkonsumtion” säger programledaren Carolina Norén.

De tre utmanarna, som tidigare har valts ut bland de mest spelade låtarna i P4, ersätts av ”bubblare” – de tre låtar som hamnat precis utanför varje veckas lista.

Det första avsnittet av Svensktoppen hördes redan 12 oktober 1962. Programmet gjorde ett uppehåll 1982-1985 och bytte 1993 kanal från P3 till P4. 2003 tilläts även musik på andra språk än svenska. Sedan 2014 görs listan genom att 500 röstande söks upp digitalt varje vecka.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share