P4 Kronoberg gör nyheter på arabiska

Sam Edward leder P4 Kronobergs satsning på arabiska nyheter. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sam Edward leder P4 Kronobergs satsning på arabiska nyheter.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Från och med nästa tisdag kommer P4 Kronoberg att publicera lokala nyheter på arabiska.

Satsningen leds av journalisten Sam Edward. Efter en artikel om hur presidentents släktingar fuskade med pengar hämtades han av militären, fängslades och torterades. För sju år sedan kom han till Sverige och arbetar idag på P4 Kronoberg i Växjö. Han har därför egen erfarenhet av de svårigheter det kan innebära att etablera sig i ett nytt land.

”Innan man har hunnit lära sig språket är man ofta utlämnad till information från lokala nätverk. Det kan vara vänner och bekanta, men också andra personer i ens omgivning. Har man tur får man tillgång till ett bra nätverk, men har man otur kan det leda till felaktig information som försvårar processen att komma in i samhället. Därför är det mycket viktigt att det utöver nätverken även finns oberoende och pålitliga informationskällor att vända sig till” säger Sam Edward i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

De nya lokala nyheterna på arabiska baseras på P4 Kronobergs lokala nyheter och läggs ut som ljudfiler på SR-s sajt. De ska komplettera det nationella utbudet från Radio Sweden.

”Vi har Radio Swedens utbud med nyheter både på lätt svenska och arabiska, men där fokus främst är på nationella och internationella nyheter. Vi identifierade att det även finns behov av nyheter och samhällsinformation som är lokalanpassad” säger P4 Kronobergs kanalchef Ulf Myrestam.

Vid sidan av nyhetssammanfattningarna kommer P4 Kronoberg även att erbjuda anpassad samhällsinformation och positiva berättelser från personer som har lyckats etablera sig i Sverige.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share