Nomineringar till Rädda Sverige och #minflykt

Två program som har sänts av P1 Dokumentär är nominerade till Stora Journalistpriset, som delas ut 20 november.

mansmosessonMåns Mosesson nomineras i kategorin ”årets berättare” för Rädda Sverige. Dokumentärserien berättar tre historier om Sverigedemokraternas väljare.

Juryns motivering lyder ”För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige”.

silandiljenI kategorin ”årets förnyare” nomineras Sîlan Diljen, som nyligen utsågs till chef för P3 Stockholm. Hon får nomineringen för projektet #minflykt, som började som en temadag på Metropol och en dokumentär i P1 Dokumentär om Sîlan Diljens egen flykt från Kurdistan som sexåring. Därefter inbjöds lyssnarna att bidra med sina egna historier, vilket bland annat resulterade i stor uppmärksamhet i sociala medier och en uppläsning på Dramaten i mars.

Motiveringen till nomineringen är ”För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien”. #minflykt nominerades nyligen även till Prix Europa.

”Jag är otroligt stolt över att både dokumentärserien Rädda Sverige av Måns Mosesson och Sîlan Diljans dokumentär och insamlande av berättelser under #minflykt lyfter fram och skildrar ett Sverige som sällan syns, men som i allra högsta grad är ett stycke nutidshistoria. Nomineringarna till Stora Journalistpriset kröner ett fantastiskt framgångsrikt år för P1 Dokumentär” säger programmets chef Marie-Jeanette Löfgren.

Lyssna på de nominerade programmen här:
Rädda Sverige
Minflykt

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share