Danmark: DR kritiserar FM-nedsläckning i kabelnät

Danmarks största kabel-TV-nät Yousee kommer från och med 27 januari inte längre att distribuera FM-radio. DR-s radiochef Gustav Lützhøft kritiserar beslutet, som berör minst 100 000 hushåll.

”Det är dåligt för dem som drabbas. Personligen tycker jag att det visar att man underskattar hur mycket radion betyder för danskarna, men det är ett beslut som DR inte har haft något med att göra. Nedsläckningen av FM-signalen genom kabeluttaget kommer bland annat drabba en del äldre lyssnare, som vi vet är några av dem som använder radio via kabeluttaget. Det berör även flera som vill höra musiken från radio i hög kvalitet på exempelvis sina stereoanläggningar” säger Gustav Lützhøft.

Yousee förklarar beslutet med att man vill ha mer utrymme för TV-sändningar i HD-kvalitet och bredband. Bolaget hänvisar sina kunder till att istället lyssna med DAB-mottagare och till Yousees utbud av 18 digitala radiokanaler. Yousee erbjuder dessutom kunderna gratis radioantenner.

FM-kabelradio har varit en större distributionsform i Danmark än i Sverige. Vid sidan av de vanliga FM-kanalerna har utbudet även bestått av renodlade kabelkanaler och utländska radiostationer från Sverige, Tyskland och Storbritannien.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share