UR:s VD Sofia Wadensjö Karén blir programdirektör på SR

Sofia Wadensjö Karén. Foto: UR.

I februari nästa år blir Sofia Wadensjö Karén ny programdirektör på Sveriges Radio. Hon är nu VD för UR. Sofia Wadensjö Karén ersätter Björn Löfdahl, som får ett nytt uppdrag inom bolaget.

”I Sofia Wadensjö Karén får Sveriges Radio en ny programdirektör med en spännande bakgrund och extern blick. Sofia är en väldigt kunnig och engagerad ledare med omvittnad passion för god journalistik och med ett driv och en förmåga att uppnå förändring som få besitter. Jag är så glad över att hon nu väljer att komma till oss på Sveriges Radio. Hon kommer att bli en suverän kraft i vår företagsledning och en perfekt ny programdirektör att ha vid min sida” säger SR:s VD Cilla Benkö.

Sofia Wadensjö Karén har tidigare bland annat varit featurechef på Aftonbladet, chefredaktör för Tidnignen Vi och VD för Vi Media. Hon har dessutom haft förtroendeuppddrag inom mediebranschen som styrelseordförande för Utgivarna 2016-2018, jurymedlem för Stora Journalistpriset och sedan ett par år tillbaka ordförande för Medieetikens förvaltningsorgan.

”Hela mitt yrkesliv har kretsat kring att värna och utveckla god journalistik, säkerställa hög kvalitet i alla led samt jobba för en stark och kreativ företagskultur. Nu vill jag, tillsammans med alla omvittnat skickliga medarbetare, ta nästa steg för att ytterligare stärka och utveckla radioutbudet inför framtiden. Min tid på UR har varit fantastisk, få roller kan konkurrera med det jag gör idag, men den som programdirektör för Sveriges Radio var omöjlig att tacka nej till. För mig personligen känns det oerhört meningsfullt att få bli en del av – och bidra till – Sveriges Radios viktiga uppdrag” säger Sofia Wadensjö Karén.

Björn Löfdahl kommer från februari att fungera som ställföreträdande VD med specialansvar för ”företagsövergripande projekt”.

”Efter femton år i rollen som programdirektör känner jag att det är dags att lämna över stafettpinnen. Jag kommer nu fokusera på att genomföra den förändring av programenhetens ledningsgrupp som Sofia sedan kommer att ta vidare. Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med henne när hon börjar hos oss. Att vara programdirektör hos oss är ett fantastiskt jobb med många kunniga och roliga kollegor och jag önskar henne varmt lycka till” säger Björn Löfdahl.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share