Ungerska radiotillstånd underkänns

Den ungerska mediemyndigheten ORTT gjorde fel när den gav landets två nationella reklamradiotillstånd till FM1 och Advenio Zrt. Det har en ungersk domstol slagit fast. Därmed kan Sláger Rádió och Danubius Radio få tillbaka sina frekvener.

I oktober vann FM1 och Advenio Zrt en sluten budgivning om tillstånden. I sina bud lovade de att betala en högre avgift (som andel av sin omsättning) än konkurrenterna. Snart framkom dock att FM1 och Advenio Zrt hade kopplingar till Ungerns två största politiska partier, vars representanter tog beslutet i ORTT-styrelsen.

Sláger Rádió och Danubius Radio, som har haft tillstånden sedan 1998, överklagade beslutet. Dessutom avgick ORTT-styrelsens ordförande i protest mot vad han kallade en skandal.

Det är dock inte de politiska kopplingarna som är huvudpunkt i domstolsbeslutet. Istället konstaterar domstolen att företagen redan har lokala radiostationer. Enligt ungersk lag får de därför inte delta i en budgivning om de nationella tillstånden.

Sláger Rádió och Danubius Radio var Ungerns två populäraste radiostationer innan de förlorade budgivningen. Sláger Rádió ingår i den amerikanska radiokoncernen Emmis Communication.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share