Ungerns största radiostation tystnar

slagerprotestUngerns största radiostation Sláger Rádio förlorar sitt sändningstillstånd, skriver Media Network.

Myndigheten ORTT beslutade på onsdagen att inte förnya koncessionerna för Sláger Rádio och Danubius Radio, som har haft sina tilllstånd sedan 1998. Vann gjorde istället konsortiet FM1 och Advenio Zrt, som får använda frekvenserna under de närmaste sju åren.

Beslutet kritiseras av ORTT-s styrelseordförande Lazlo Majtenyi, som representerar det socialistiska regeringspartiet men saknar rösträtt i koncessionsfrågor. Den liberala ledamoten Janos Timar protesterade genom att inte delta i omröstningen.

”Jag tror inte att det här ärendet är avslutat, jag tror att det här är början på en skandal” säger Lazlo Majtenyi till den ungerska nyhetsbyrån MTI.

Sláger Rádio uppger på sin hemsida (se illustration) att stationen kommer att stämma den ansvariga myndigheten. ”Det här är ett politiskt beslut, som innebär att Ungerns demokrati och pressfrihet har skadats allvarligt” skriver stationschefen.

Sláger Rádio lanserades 1998 av den amerikanska radiokoncernen Emmis. Ursprungligen var det en ren oldiesstation, men idag har Sláger Rádio vad som beskrivs som ett oldiesbaserat AC-format.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share