Ulrika Björkstén blir vetenskapskommentator

Ulrika Björkstén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Ulrika Björkstén blir Sveriges Radios första vetenskapskommentator på heltid. Den nya tjänsten är nära knuten till Ekoredaktionen, men Ulrika Björkstén ska medverka i många program och sändningar både i det linjära och digitala SR-utbudet.

”Pandemin har visat att behovet av en vetenskapskommentator är sstort. Ulrikas omfattande kunskap och förmåga att förklara och analysera inom det vetenskapliga fältet är en tillgång för Sveriges Radios stora publik. Det blir nu möjligt att ge lyssnarna fler perspektiv och insikter i frågor där den vetenskapliga forskningen spelar roll” säger P1-chefen Nina Glans.

Ulrika Björkstén, som är filosifie doktor i fysikalisk kemi, har varit vetenskapsjournalist i 25 år och chef för Vetenskapsredaktionen sedan 2011. Hon tillträder sitt nya uppdrag direkt. Tillförordnad som chef på Vetenskapsradion blir Lars Broström.

”Många av dagens stora samhällsutmaningar är beroende av vetenskapen, både för att vi ska förstå dem och för att hitta lösningar. Det är såväl pandemin som klimatförändringen tydliga exempel på. Därför ser jag det som en demokratifråga att göra vetenskap tillgängligt för alla och är väldigt glad att jag i den här nya rollen får möjlighet att få in det vetenskapliga perspektivet i ännu fler sammanhang” säger Ulrika Björkstén.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share