Tyskt digitalradioavtal undertecknat

Finansieringen av den tyska digitalradiosatsningen är nu klar.

I onsdags skrev Frontier Silicon och Digitalradio Deutschland under ett samarbetsavtal inför lanseringen av en rikstäckande digitalradiomultiplex i Tyskland. Samtidigt meddelade Digitalradio Deutchland att sändningsstarten blir 1 augusti, lagom till IFA-mässan i Berlin.

Digitalradio Deutchland har bildats av de bolag som har fått frekvensutrymme i den nya digitalradiomultiplexen, alltså Regiocast, Die Neue Welle, Radio Energy, ERF Medien och Entspannungsradio. Dessutom deltar Norfom, som ännu saknar sändningstillstånd, i samarbetet.

Frontier Silicon är världsledande när det gäller moduler för digitalradiomottagare. I december kom bolaget överens med den tyska radiobranschen om ett fyraårigt marknadsföringsavtal som säkrar en del av digitalradioprojektets finansiering. Branschen har även kommit överens om en samordning av marknadsföringen.

Totalt blir det tio privata radiostationer i multiplexen, medan public service-radion bidrar med tre kanaler. Tillstånd har givits till Radio Rauschgold (som ägs av Neue Welle), Lounge FM (Enstpannungsradio), ERF Radio (ERF Medien), Energy (Radio 97,1 MHz Hamburg) samt de tre Regiocast Digital-stationerna 90elf – Dein Fußballradio, Remix Radio och Litera.

Fyra bolag tävlar om de tre lediga kanalplatserna: Klassik Radio, kristna Radio Horeb (Internationale Christliche Rundfunkgesellschaft), Regiocast Digital och Norfom. Det senare bolaget vill ha två kanalplatser och är ett samarbete mellan Nordwest Zeitung och Frank Otto Medien.

I Tyskland kommer man att sända digitalradio med DAB+, som är en vidareutveckling av den europeiska Eureka 147-standarden. Den effektivare ljudkodningen som kallas AAC plus ger plats fler kanaler, högre ljudkvalitet och multikanalljud.

DAB-projektet innebär att Tyskland får rikstäckande radiostationer för första gången sedan andra världskriget.

Share