Tyskland väljer DAB+

Tysklands 16 delstatsregeringar har kommit överens om att lansera rikstäckande digitalradio i början av nästa år. Tyskland kommer att använda den nya digitalradio-varianten DAB+.

Beslutet togs i Rundradiokommissionen (Rundfunkkommission) i onsdags och innebär att det blir en rikstäckande multiplex med mellan tio och 15 radiostationer. Public service-bolaget Deutschland Radio får en tredjedel av utrymmet, medan reklamradion får resten. Det är första gången som den kommersiella radion får tillgång till rikstäckande frekvenser.

Dessutom blir det två eller tre multiplexer i varje delstat. Här ges plats för lokala och regionala kanaler från både public service-bolaget ARD och reklamradion. Totalt finns utrymme för mellan 30 och 40 radiostationer i hela Tyskland.

DAB+ ingår i den europeiska digitalradiostandarden Eureka 147. DAB+ ger plats för betydligt fler stationer än den DAB-variant som idag används i Storbritannien, Danmark och Norge. Bland de länder som har valt DAB+ finns Schweiz, där sändningarna redan är igång, och Australien.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share