Tysk reklamradio vill stoppa DAB+

Den tyska radioindustrin kommer inte överens om digitaliseringen av radion.

I höst ska Tyskland börja sända digitalradio med standarden DAB+. Men de kommersiella etermediernas organisation VPRT har tagit ställning mot lanseringen. Beslutet togs på ett extramöte i torsdags.

Organisationen, som bland annat representerar NRJ och RTL, ser i dagsläget ingen affärsmässighet i DAB+ och tror inte på ett införande förrän om tidigast fem till sju år. Den finansiella krisen är inte rätt tillfälle för riskabla investeringar menar VPRT vidare. Trots det vill VPRT säkra frekvenser för en digitalisering längre fram i tiden.

Tidigare i förra veckan gick resten av radiobranschen ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Radions framtid är digital!”. Bakom utspelet står public service-bolagen ARD och Deutschlandradio, APR (som representerar lokala radiostationer), utsändningsbolaget Media Broadcast, bilindustrins organisation VDA, elektronikbranschens motsvarighet ZVEI och bilistföreningen ADAC.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

8 Comments

  1. Roy

    Helt klart de vill. Vill ha monopol på alla rundradioband.
    Låt nya radiostationer söka tillstånd med helt nya format och låt de befintliga sända på FM tills tillstånden går ut.
    Låt nya radiostationer komma i etern i Sverige i dab+ nätet,nya format, nya förmågor.

  2. Sven Löfgren

    Jag har hört DAB och hört DAB+.Ljudkvaliteten på DAB+och 72 kb per sekund ger samma eller aningen bättre ljudkvalitet som DAB och 160 kb per sekund kravet på signalstyrka,för att få användbart ljud, tycks vara 2-3 db lägre för DAB+.Detta gör att energåtgången blir ca.1/4 så stor för DAB+ som för DAB vid samma ljudkvalitet och utsändningstid samt täckning. Jag finner det bland annat därför felaktigt och mycket kortsynt att”bita sig fast” vid det gamla DAB-systemet,som har en ljudkodningsstandard som är äldre och sämre än tex.mp-3. Kan det månne vara så att man vill att folk skall köpa DAB-radioapparater de allra närmsta åren,sedan när det finns några hundra miljoner DAB-apparater i Europa så går man över till att sända på DAB+ och tex..78
    % av alla DAB-apparaterna kan inte ta emot DAB+ —vilken ansvarsfullhet!!!Fattas bara också att man avvecklar FM-näten vid tiden för detta dvs om 5-7år.-Detta låter som”dödgrävande”av eterburen radio.

  3. admin Post author

    Anledningen till att Storbritannien, Danmark och Norge väljer att hålla fast vid den gamla DAB-tekniken är just att man inte vill tvinga konsumenterna att byta mottagare ytterligare en gång. I Tyskland har DAB aldrig slagit igenom, så det finns inga sådana hinder för att gå över till DAB+.
    Dessutom är det ju så att de mottagare som säljs från och med i år är utrustade med mottagning även för DAB+.

  4. Sven Löfgren

    Jaa man får väl uppmana folk med att se upp då de köper en DAB-radio,så att de får en radio som klarar av att ta emot DAB+ ljud.(Gäller även tyska köpare). Än så länge har de flesta radiomodellerna bara DAB=(för mp-II-kodat ljud).Jag hoppas det snart kommer fler modeller som klarar DAB+,(och att man även har en standard,som gör att man kan ta med sin svensk-köpta radio till Frankrike och höra franska DAB/DAB+/DMB-a utsändningar på den.

  5. Mdek

    I fra Norge kan det rapporteres at DAB utbyggingen føreløpig er stoppet opp. Først og fremst er det ingen som vil ta kostnaden med å bygge ut. Deretter er det ingen interesse i befolkningen for å kjøpe DAB radio
    Videre er det fortsatt ingen løsning for den norske lokalradioen (tilsvarenende Nærradioen i Sverige). Idag har mange av disse rimelige FM sendere driftet av eget personell. De har ikke råd til å gå over til DAB, og må eventuelt legge ned etter en overgang
    Mangelen på DAB+ apparater er som nevnt også et stort problem, mesteparten som selges er fortsatt bare MP2 DAB. Det vil kanskje ta enda 10 år før DAB er et godt alternativ, og innen dette, har kanskje internett overtatt?

  6. Roy

    Hej Mdek, för det första har Norge, Danmark och England ett omodernt dab system samt flera andra länder.
    Sverige går direkt in i dab+ systemet med teknisk sändnings standard motsvarande FM i frekvensomfång.
    Sverige öppnar direkt för 20 nat., 20 länstäckande i 19 reg. samt 40 lokallicencer i 34 områden. Många länder sänder i dab samma program som FM-nätet och det är ointressant att köpa mottagare. För att det skall lyckas sälja motagare skall det vara dab+ minst och program enbart över dab+ nätet.
    Tysklands VPRT vill ha monopol på dab+ licenserna, det är misslyckat. Tyskland bör lysa ut dab+ tillstånden snarast oavsett vad VPRT tycker och de om vill bjuda på nya program som ej sändes över AM/FM skall få göra detta.
    I Sverige är licenserna gratis, men 30.000Kr i ansökningsavgift. Samtliga länder som vill starta upp dab+, ca 20 st idag bör enbart ge tillstånd till nya operatörer som kan erbjuda ny format och program, då lyckas det.
    En dab+ mottagare fungerar också i gamla dab standarden.
    Sedan finns det hela AM-bandet att sända DRM på och bra är 11-m bandet för lokalradio med större bandbredd i sändning än både dab+ och FM. ca 43 kanaler.
    DAB+ är bra till nationell och regional radio och det kan frigöra FM-frekvenser till lokalradio istället.
    Det finns ingen brist på dab+ mottagare eller drm-mottagare, bara brist på radiostatoner med nytt format.

  7. Sven Löfgren

    Det finns kanske de som bara vill lyssna på någon eller några radiokanaler som redan finns tex Sveriges Radio P1,eller P2,-eller Vinyl 107. Man skall nog ta med en del redan befintliga radiokanaler till DAB+ också-annars kan DAB+ förlora tillgång till lyssnare.En DAB+ ensamble”rymmer”rätt så många kanaler.