TU: SR-s nya sajt bör förhandsgranskas

Den nya förstasidan på Sveriges Radios sajt, som ska fokusera på nyheter, får VD-n för Tidningsutgivarna att kräva en förhandsgranskning.

TU-s VD Per Hultengård reagerar på att SR gör om förstasidan på sajten sverigesradio.se, med en tydligare inriktning på nyheter och med målet att bli ett alternativ till de stora tidningarnas sajter. Han hänvisar till anslagsvillkoren för SR, där det står att nya permanenta programtjänster ska anmälas till regeringen för godkännande.

”Givet den ovan nämnda programbeskrivningen måste det faktiskt ifrågasättas om det här inte handlar om just en sådan permanent programtjänst ”av större betydelse inom ramen för kärnverksamheten och de kompletterande verksamheten” som ska förhandsanmälas? Skulle svaret vara nej – när ska då alls något förhandsanmälas – och är i så fall inte hela systemet med förhandsprövning bara en chimär?” skriver Per Hultengård i Medievärlden.

”Man kan förvisso ha synpunkter på systemet med förhandsprövning. Men om de inte gör det själva, måste man på något sätt ändå förhålla sig till effekterna av public service-företagens privilegierade ställning när de konkurrerar på plattformar med medier som har att tjäna in sina kronor på egen hand” fortsätter han.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share