Teracom byter ut SR-s RDS-kodare

Teracom byter ut alla RDS-kodare och stereogeneratorer för Sveriges Radios kanaler.

Det gamla systemet för RDS utvecklades för 20 år sedan och togs i drift 2005. Teracom och Sveriges Radio har valt att ersätta den gamla utrustningen med Omnia 9SG, som är en kombinerad RDS-kodare och stereogenerator med ljudprocessning.

Nyligen testades den nya utrustningen och mjukvaran för RDS i ett VMA-test (viktigt meddelande till allmänheten) som görs tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Testet genomfördes i Östhammar och uppmärksammades bland annat av P4 Uppland. Eftersom testet gick bra, kommer utrustningen nu att installeras över hela Sverige. Målet är att allt ska vara klart före sommaren.

”Vår förväntan på införandet av den nya utrustningen är att vi höjer redundansen i nätet samtidigt som det ger Sveriges Radio förutsättningar att förbättra ljudkvaliteten för lyssnarna. Eftersom utrustningen innehåller RDS är det dessutom oerhört viktigt för oss att i skarpt läge verifiera att VMA-funktionen fungerar som det är tänkt. Vi är nöjda över att VMA-testet i Östhammar föll ut med gott resultat. Det innebär att vi nu kan påbörja en nationell omläggning” säger Per G Borgå, som är produktchef för radio på Teracom.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share