Tattoo störst på Svensktoppen förra året

Loreen. Foto: Charli Ljung.

Tattoo med Loreen var den populäraste låten på P4-listan Svensktoppen förra året. Det visar programmets årslista, som sändes på nyårsdagen.

Loreens låt, som vann Eurovision Song Contest 13 maj, gick direkt in på Svensktoppens första plats och är med sina 37 veckor den Melodifestivalen-låt som legat längst någonsin på listan.

Till Svensktoppen berättar Loreen om första gången hon hörde låten.

”Det isade i magen och jag var tvungen att stänga av mitt i låten, mina känslor blev för starka. Sen satte jag låten på repeat och lyssnade om och om igen. Jag blev helt förälskad” säger Loreen.

Miss Li var artisten med flest låtar på Svensktoppen under 2023. Hon utnämns för tredje gången till Årets artist och Årets kompositör tillsammans med Sonny Gustafsson för Hälsa gud, Ålderdomshemmet, X och Våran sång.

Årets nykomlingar blev Smash Into Pieces med Melodifestivalen-låten Six Feet Under.

”Det här trodde vi inte, att vi som undergroundband skulle få kliva in i finrummet hos Svensktoppen. Dit vill man ju, helt otroligt kul!”, säger gruppens gitarrist Benjamin Jennebo.

Svensktoppen är en sammanvägning av de svenska låtar på P4:s spellista som spelats mest på samtliga radiostationer i Sverige samt har strömmats och laddats ned mest under den gångna veckan. Som svenska låtar räknas de som har minst en svensk upphovsman och minst en svensk artist. Även andra låtar på svenska kan komma med på listan, liksom artister som tävlar i Melodifestivalen.

Här är de tio största Svensktoppen-låtarna 2023:

01. Loreen Tattoo
02. Miss Li Hälsa gud
03. Zara Larsson Can’t Tame Her
04. Thomas Stenström Andas in, andas ut
05. Miss Li Ålderdomshemmet
06. Darin Starkare
07. Smash Into Pieces Six Feet Under
08. Veronica Maggio & Miriam Bryant Under någon ny
09. Theoz Mer av dig
10. Marcus & Martinus Air

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share