Sveriges Radios språkpris till Johan Mathias Sommarström

Johan Mathias Sommarström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

SR:s Mellanöstern-korrespondent Johan Mathias Sommarström får Sveriges Radios språkpris 2023.

”En empatisk följeslagare i världens och språkförrådets alla vrår, som träffsäkert varvar det poetiska med det brutalt vardagliga och på så vis levandegör livsöden och ofattbara katastrofer – med ord som likafullt sprider små, små frön av hopp” skrier juryn som i år bestod av Anna Charlotta Gunnarson, Annalena Granér, Anne Sseruwagi, Daniel Klaar, Filippa Neves, Lena Olausson och Lotta Ederth.

”Det kom nog en tår eller två när jag fick motiveringen uppläst för mig, så fint. Är så glad över att empatisk, poetisk och ”frön av hopp” nämns. Det är så jag försöker arbeta med språket och uppenbarligen har det fungerat. Språket är vårt viktigaste verktyg och jag vill genom ett eget språk beskriva situationer, måla scener, ta fram känslor och få lyssnare att försöka förstå människors dilemman, utsatthet och liv i olika situationer” säger Johan Mathias Sommarström.

Sveriges Radios språkpris delas ut sedan 1987 och den första pristagaren var Ingemar von Heijne. Alla på Sveriges Radio får nominera och i år hade juryn fått in ett 30-tal förslag.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share