Sveriges Radio varslar 100 medarbetare

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sveriges Radio lägger idag ett varsel på 100 tjänster och flera program försvinner ur utbudet som en del av ett besparingspaket som omfattar 225 miljoner kronor. Det skriver SR:s VD Cilla Benkö i ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen.

Totalt kommer SR:s arbetsstyrka minska med 180 personer från cirka 2 000 till drygt 1 800. Ungefär hälften av tjänsterna försvinner via naturliga avgångar och frivilliga pensionslösningar.

Inom programheten sparas 7 procent och inom stödenheterna 11 procent. Antalet arbetsledare minskas med tio procent. På de lokala P4-kanalerna dras budgeten ned med 5,6 procent, på Ekot med 6 procent, på avdelningarna för HR och ekonomi med 17 procent och på kommunikationsavdelningen med 25 procent.

”Sveriges Radio har, som många andra mediebolag, ett alltmer utmanande ekonomiskt läge. Under hela hösten och vintern har vi arbetat för att ta fram en plan för hur våra kostnader kan sänkas. Sammanlagt handlar det om en kostnadssänkning på 225 miljoner kronor. Även om vi idag har en ekonomi i balans måste vi se till att den är i fortsatt balans även när vi går in i nästa sändningstillståndsperiod 2026. Vi har tidigare skrivit om detta när vi inledde arbetet med det besparings- och omställningsprogram som vi idag har berättat om” skriver Cilla Benkö.

”De åtgärder som vi kommer att genomföra påverkar både medarbetare och utbud. Det är både trist och tråkigt. Många medarbetare får idag veta att tjänster, och kanske specifikt just deras roll, försvinner och känner förstås oro över att inte ha kvar sin anställning, men det finns inget annat sätt att göra en så stor besparing. Tidigare i dag har vi lagt ett varsel till Arbetsförmedlingen på 100 tjänster. Flera program kommer också försvinna ur utbudet de kommande månaderna” fortsätter Cilla Benkö.

I arbetet med besparingarna har utgångspunkterna varit att så långt det går värna den egna journalistiken, ha en ”digital position som särskiljer sig” och bolagets beredskapsuppdrag.

På Ekot försvinner klimatkorrespondenten, korrespontenten för global hälsa och Kina-kommentatorn enligt tidningen Journalisten, som även fått uppgifter om att P4 Story, P4 Världen och det lokala morgonprogrammet på P4 Södertälje läggs ned. På P4:s lokala kanaler tas SR-assistenterna bort liksom en arbetsledare per P4-kanal. Ekot rapporterar att språkredaktionerna som sänder på kurdiska, ryska och tigrinska avskaffas, liksom Kinapodden och Kulturlivet med Gunnar Bolin. Sedan tidigare är det klart att programmen Människor och tro, Filosofiska rummet från Malmö, Radioföljetongen och Godmorgon, världen-inslaget Public service försvinner ur utbudet.

Journalistklubben på Sveriges Radio kritiserar dagens besked om personalneddragningar och anser att det hade varit bättre att spara mer på chefstjänster.

”Vi hade velat se att man sparade mer på chefstjänster ovanför redaktionerna. Det tas vissa sådana steg men vi hade velat se fler. Vi hade önskat att man skrotade beställarorganisationen, och att den hamnade på redaktionerna istället” säger journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl till Journalisten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share