Sveriges Radio startar journalistpris

19 november förra året lanserade Sveriges Radio debattsajten Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn. Samtidigt släpptes en ”virtuell bok” med samma namn av SR-cheferna Mats Svegfors och Cilla Benkö. Nu instiftas ett journalistpris: Årets Medieorm.

Nomineringen till priset är öppen och görs via Twitter. Priset på 10 000 kronor ska gå till ”en journalist eller annan person som arbetar föredömlig med att utveckla journalistiken i enlighet med Journalistik 3.0”.

”Det har bara gått ett år sedan vi lade ut vår virtuella bok Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn på nätet. Det vi såg då har blivit så mycket tydligare på dessa tolv månader: det handlar inte om traditionella medier eller sociala medier. Det handlar om samspel. Inte minst under den arabiska våren blev detta uppenbart. Om man verkar i ett traditionellt medieföretag är det så lätt att uppfatta de sociala medierna som en konkurrent och ett hot. Men i grunden är det tvärtom. De sociala medierna har bokstavligen en revolutionär potential” säger Mats Svegfors och Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

I juryn för priset sitter Mats Svegfors, Cilla Benkö och Cecilia Djurberg, som är redaktör för sajten Medieormen. Vinnaren tillkännages på Medieormens ettårsdag 16 november och får preliminärt sitt pris tre dagar senare under journalistikkonferensen Trollen & Rollen på Radiohuset i Stockholm.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share