SR:s journalistklubb: Sparkrav slår hårt mot innehållet

Radiohuset i Stockholm. Foto: Sveriges Radio.

Sparpaketet på Sveriges Radio kommer ”slå hårt mot innehållet och journalistiken”. Det skriver journalistklubben på Sveriges Radio i en debattartikel som publiceras i Journalisten.

”Sveriges Radio står inför ett historiskt sparkrav. Företaget ska spara uppemot 250 miljoner kronor. SR:s ledning har varit tydlig med att det kommer innebära uppsägningar, vilket enligt oss kommer slå hårt mot innehållet och journalistiken” skriver journalistklubben på Sveriges Radio, som nu är ”i aktiv diskussion med företagets ledning”.

”Sveriges Radio har en unik roll i det demokratiska samtalet och det höga förtroendet hos allmänheten har blivit tydligt under kriser som pandemin, kriget i Ukraina och terrordådet i Bryssel. Det förtroendekapitalet tillsammans med Sveriges Radios beredskapsuppdrag är det som särskiljer oss från andra medieföretag. Besparingarna får inte leda till att detta förtroende urholkas” fortsätter journalistklubben.

Besparingarna ska vara klara 1 april nästa år efter en process i sex faser, enligt uppgifter till Journalisten. I oktober och november genomförs de första tre faserna med en minskning av antalet chefer och en översyn av programledningen. Därefter följer fas fyra om programutbudet och fas fem om bemanningen. Under fas sex i januari och februari blir det sedan förhandlingar om uppsägningar.

”Vår ambition är att hålla högt tempo i processen samtidigt som vi är så transparenta vi bara kan. I nuläget finns frågor som vi inte fullt ut kan besvara, eftersom vi ännu inte är färdiga med hela omställningsarbetet” skriver programdirektör Sofia Wadensjö Karén i ett mejl till Journalisten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share