SR vill ha extrapengar för marksändningarna

Cilla Benkö. Foto: Sveriges Radio.

Sveriges Radio välkomnar flera delar av public service-kommitténs förslag men varnar för att anslagen inte kommer att räcka för ökade distributionskostnader när Boxer lämnar marknätet för TV. Det framgår i bolagets remissvar.

SR tycker bland att det är bra att regleringen blir teknikneutral och att oberoendet för public service ska in i public service-lagen.

När det gäller de föreslagna anslagen för den kommande tillståndsperioden anser SR:s VD Cilla Benkö och stabschef Gabriel Bysström att de ”riskerar att kraftigt försämra möjligheterna för Sveriges Radio att upprätthålla en verksamhet med samma publicistiska inriktning, omfattning och ambition som idag”.

SR räknar med att bolaget efter 2026 måste spara 260 miljoner kronor per år om förslaget blir verklighet. Det motsvarar 220 heltidstjänster och kommer enligt SR att drabba bolagets publicistiska verksamhet.

Ett stort orosmoment för SR är också kostnaderna för marknätet, som väntas stiga kraftigt när Boxer lämnar marknätet för TV vid nyår.

”Redan under nuvarande tillståndsperioden har Sveriges Radio tvingats skära i den publicistiska verksamheten för att hantera kraftigt höjda distributionskostnader. De prognoser som finns inför nästa tillståndsperiod pekar på snabbt stigande kostnader. Det är inte rimligt att gradvis tvingas nedmontera journalistisk verksamhet för att täcka kostnaderna för ett marknät som under nästa tillståndsperiod ännu mer kommer att få karaktären av ett beredskapsnät” skriver Sveriges Radios VD Cilla Benkö och stabschef Gabriel Byström i ett pressmeddelande..

Sveriges Radio vill få ”en annan finansiering av marknätet” under nästa tillståndsperiod för att slippa göra drastiska nedskärningar i den publicisistiska verksamheten.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share