SR utvecklar ”flexifordon”

SR:s nya flexifordon visas upp på Radiodays Europe i Malmö. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio.

Sveriges Radio har utvecklat ett ”flexifordon” som fungerar som en rullande redaktion med plats för tre medarbetare.

Projektet är ett samarbete mellan SR:s utvecklare och redaktionella medarbetare. I bilen finns nätverk, skärmar, mikrofoner och mixerbord. Elen kommer delvis från solcellspaneler på biltaket.

”Med ”flexi” menas att fordonet är byggt för att enkelt kunna anpassas beroende på uppdrag. Ena dagen kan vi åka ut på en skarp nyhetshändelse, för att nästa dag spela in en konsert eller möta lyssnarna på torget. Allt från samma fordon och med en bra arbetsmiljö för medarbetarna. På så sätt möjliggör teknikutvecklingen att vi får snabbare bevakning, fler röster och andra perspektiv” säger David Gustavsson, som är chef för produkt- och tjänsteutveckling på SR.

Att SR utvecklat fordonet ger en lägre kostnad och att bolaget kan anpassa fordonet efter egna behov.

”Sveriges Radio ska leda den svenska ljudutvecklingen. Att utveckla tekniken på egen hand är ett sätt att hålla nere kostnaden, bland annat genom att behovet av lokaler minskar. Men framförallt får vi teknik som stödjer precis det vi vill göra, nämligen bedriva det journalistiska arbetet på plats hos våra lyssnare” säger David Gustafsson.

Vid sidan av ”flexifordonet” testar SR även två ”popup-bilar”. Flexifordonet och en popup-bil kommer att visas upp på Radiodays Europe i Malmö 15-17 maj. De närmaste månaderna kommer flexifordonet även användas i Växjö (5-7 maj), Växjö och Skåne (18-29 maj), Jönköping (30 maj-8 juni), Korröfestivalen (25-31 juli) och Östergötland (1-19 augusti).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share