SR släpper tio poddar i vår

Louise Epstein leder ”I hjärnan på Louise Epstein” och Maja Åström Ekonomiakuten. Foton: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio och Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Privatekonomi, hjärnan, klassisk musik, kungahus och ridning är några av ämnena för SR:s tio nya poddar i vår.

”Vi ser att när vi kombinerar höga journalistiska ambitioner med välgjord paketering lyckas vi engagera publiken. Vi tror och hoppas att många kan hitta något som intresserar dem bland vårens poddar” säger Caroline Pouron, som är digitalt utbudsansvarig på Sveriges Radio.

Två av poddarna har redan startat. Nyhetspodden Dagens Eko släpptes första gången 24 februari och bjuder på fördjupning av en aktuell händelse varje vardagsmorgon. I måndags startade Ekonomiakuten med journalisten Maja Åström som låter experter svara på lyssnarnas frågor om bland annat privatekonomi, skuldrådgivning, juridik och pensioner. Podden produceras av SMT.

”Vi vill ge lyssnarna information så de kan göra så initierade val som möjligt. För hur använder man sin konsumentmakt när bankerna höjer räntorna, hur ”röstar man med fötterna” om tomaterna kostar lika mycket överallt och vem vänder man sig till om pengarna faktiskt är slut?” säger Maja Åstrand.

Nästa torsdag startar årets första säsong av dramasatsningen Före-Efter, den här gången inspirerad av bygget av Nya Karolinska Sjukhuset. Marika Lagerkrantz spelar en pensionerad landstingspolitiker som var med och beslutade om bygget av sjukhuset. I andra roller finns Per Lasson, Siham Shurafa, Olle Sarri, Johannes Kuhnke och Carla Sehn. Serien är regisserad av Ivica Zubak och skriven av Jörgen Hjerdt. Det blir som vanligt en tillhörande journalistisk fördjupningspoddd med Johar Bendjelloul. 9 maj kommer årets andra Före-Efter som handlar om pensionssvindeln 2020.

Nästa vecka släpps även en serie från P3 Dokumentär Serie om förintelsen.

Louise Epstein, som fram till förra året presenterade P1:s talkshow på eftermiddagarna, återkommer med podden I hjärnan på Louise Epstein om ”det psykiska måendet, hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa idag”. I podden, som har premiär 9 april, medverkar läkare och forskare.

18 april är det dags för P3 Serie: Sebastian Herlows försvinnande och i slutet av april startar en ny podd om Sveriges och Europas kungahus. Kompositören Andra Tarrodi presenterar P2 Musikhistoria ”för alla som önskar att de kunde något om klassisk musik”. Serien startar i april eller maj.

Slutligen gör Radiosporten en temapodd om ridning. Ridpodden leds av Christian Olsson och kommer med sitt första avsnitt i maj.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share