SR minns Nils Horner med seminarie och typsnitt

Nils Horner. Foto: Sveriges Radio.

11 mars är det exakt tio år sedan utrikeskorrespondenten Nils Horner mördades i Afghanistan. För att hedra hans minne uppmärksammar Sveriges Radio under året utrikesjournalistikens betydelse och utrikeskorrespondenternas arbete.

”Nils Horner var en unik radiokorrespondent. Han hade en förmåga att berätta om stora omvärldshändelser genom alldeles vanliga människors röster och han var både en extremt kunnig perfektionist och flexibel, folklig och jordnära på samma gång. Genom hans rapportering kom världen lite närmre alla oss som lyssnade” säger SR:s VD Cilla Benkö.

Först ut bland aktiviteterna är ett frukostseminarium 7 mars till minne av Nils Horner, med Erik Blix som moderator och medverkan av SR-korrespondenterna Cecilia Uddén och Lubna El Shanti, Dagens Nyheters Paul Hansen, SVT:s Samir Abu Eid och SR:s Cilla Benkö.

Utrikesjournalistikens förändrade förutsättningar under det gångna decenniet kommer också tas upp på Möt Radiokorrespondenterna, som arrangeras på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 20 augusti, och på den efterföljande turnén som genomförs tillsammans med Riksteatern med start i Nils Horners hemstad Borås 26 augusti.

Dessutom ska SR-konton i sociala medier låta följarna lära känna SR:s utrikeskorrespondenter och deras arbetsvardag.

Slutligen namnger Sveriges Radio ett typsnitt efter Nils Horner, som hade ett stort intresse för grafik och typografi. Typsnittet Horner används varje dag av journalister i hela företaget.

”Jag tycker att det är ett fint sätt att minnas honom. Nils Horner ville inte själv ta någon framträdande plats, utan såg sig själv främst som en bärare av andras röster. På det här viset kan vi som jobbar på Sveriges Radio påminnas om honom i vardagen” säger Cilla Benkö.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share