SR gör internationell poddserie om vikingar

Illustration: Sveriges Radio.

Sveriges Radio har i samarbete med danska DR, norska NRK, isländska RUV och kanadensiska CBC Radio-Canada tagit fram dramapoddserien Vikingar. Formatet beskrivs som ”en saga med dokumentära stilgrepp” och musiken är specialskriven av Matti Bye.

SR har utvecklat formatet som även görs i versioner på danska, norska, isländska och franska. De första avsnitten i den svenska versionen släpps 22 november.

Vikingar spinner vidare på Snorre Sturlassons historier om kungar, slag och politiska intriger. Vi väver in berättelser om religionen och hur man levde under vikingatiden. Men framförallt är det en mäktig lyssningsupplevelse vi vill ge lyssnaren” säger Caroline Pouron, som är digitalt utbudsansvarig på SR.

”Vikingar är en mytomspunnen del av vår gemensamma historia som vi också delar med Kanada. Det blev ett relevant ämne för alla inblandade att samarbete kring” fortsätter Caroline Pouron.

Projektet har fått stöd från fonden Nordvision. I samband med premiären tar podden P3 Historia med Cecilia Düringer upp ämnet ur ett historiskt och journalistiskt perspektiv. Det finns även planer på en livekonsert med den specialskrivna musiken i vår.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share