SR byter korrespondenter i London, Peking och Berlin

Björn Djurberg är ny korrespondent i Peking. Fotograf: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

Sveriges Radio byter i höst korrespondenter i London, Peking och Berlin.

Daniel Alling, som nu är programledare för P1 Morgon, blir återigen korrespondent – den här gången i London.

”Att vara utrikeskorrespondent är ett yrkesmässigt äventyr för mig som jag är glad för att få uppleva ännu en gång. Att efterträda den eminente Claes Aronsson är en inspirerande utmaning och att få besöka Storbritannien och Irland i dessa dagar gör ju bara äventyret mer spännande: Brexit, inrikespolitiken, sammanhållningen, fotboll och tweed är ju bara några exempel på frågor som kommer göra jobbet där väldigt intressant” säger Daniel Alling.

Björn Djurberg flyttas från rollen som dagproducent på P4 Jämtland till korrespondentposten i Peking. Han har tidigare varit stringer där för TV4 och har även arbetat på TV4-s nyhetsredaktion i Malmö. Björn Djurberg har utbildat sig i kinesiska och historia i Lund, men är uppväxt utanför Östersund.

”Aldrig tidigare har det som händer i Kina och övriga Östasien påverkat oss i den omfattning det gör nu. Det är ett viktigt uppdrag och det är med glädje och ödmjukhet jag tackat ja till att göra mitt bästa för att förvalta Hanna Sahlbergs rapportering från Peking de senaste åren” säger Björn Djurberg.

Caroline Salzinger, som är född i Wien men uppvuxen i Sverige, får jobbet som korrespondent i Berlin där hon även var stationerad 2010-2011. Just nu är hon utrikesreporter i Stockholm och dessutom programledare för Europapodden.

”I vår föränderliga tid vänds världens ögon allt mer mot Tyskland. Det gör det ännu viktigare att skildra vart Europas tyngsta spelare och största ekonomi är på väg. Det ska bli fantastiskt spännande att få efterträda Daniela Marquardt, att vara lyssnarnas ombud i Berlin och förmedla de avgörande skeendena men också det oväntade och färgstarka som fascinerar i vardagen” säger Caroline Salzinger.

De nuvarande korrespondenterna i London, Peking och Berlin återvänder till redaktionen på Ekot i Stockholm.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share