Spellistor mångdubblade lyssningen på nyhetsklipp

Foto: Helena Färnsten/Sveriges Radio.

Sveriges Radios nya spellistor för nyheter har gjort att lyssningen på nyhetsklipp har mångdubblats sedan förra året.

Med spellistan Toppnyheter, som sammanställs av Ekot, kan lyssnaren få tillgång till nyhetsinslag från hela Sveriges Radio, som ett alternativ till nyhetssändningarna från Ekot. Det går även att hoppa fram eller tillbaka mellan inslagen.

Sedan årsskiftet har tio miljoner klippstarter noterats. Under de senaste veckorna har i snitt över 825 000 klipp lyssnats av varje vecka i Toppnyheter. I april förra året låg veckosnittet på runt 100 000 klippstarter på en vecka.

”Lyssningen på våra självständiga ljud har hittills överträffat alla förväntningar” säger Michael Österlund, som är chef för innehållsproduktionen på Sveriges Radio.

I slutet av förra året lanserade P4-kanalerna egna spellistor i appen. På 18 veckor har 2,3 miljoner klippstarter registrerats. Lyssningen via spellistorna är nu större än den via den traditionella webben.

”Totalt blir det 12,5 miljoner starter på våra klipp. Det är fantastiskt roligt att den förflyttning som har gjorts på våra redaktioner och lokala kanaler nu leder till så fina resultat” säger Michael Österlund.

”Det blir allt tydligare att den geografiska och ämnesmässiga mix som vi kan erbjuda är något som uppskattas av publiken. Vi kan nu säga att vi knäckt koden för hur vi ska locka fler att lyssna på nyhetsklipp” säger Olle Zachrison, som är chef för Ekot som sköter det redaktionella urvalet av Toppnyheter.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share