Poddarna Sommar och Morgonpasset publiceras exklusivt i SR Play

Sofia Wadensjö Karén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sommar i P1 ska inte längre finnas tillgänglig på externa plattformar. Det meddelade Sveriges Radio idag. I höst görs samma ändring för Morgonpasset och extra avsnitt av USA-podden.

”Från och med i år publiceras Sommar i P1-podden enbart i vår egen app och på vår hemsida. Det skiljer sig från tidigare år då podden även har funnits tillgänglig på andra lyssningsplattformar” skriver SR:s programdirektör Sofia Wadensjö Karén i ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen,

”Förändringen är ett led i ett större, löpande arbete. Redan i mars förra året började vi med att erbjuda förhandslyssning av ett antal populära poddar, som P3 Dokumentär, P3 ID och P3 Historia, i vår egen app och på vår hemsida. De gick alltså att lyssna på hos oss innan de fanns tillgängliga via vårt öppna API på andra lyssningsplattformar. Därefter tog vi nästa steg då vissa av avsnitten gick att lyssna på enbart hos oss. Nu publicerar vi ytterligare titlar och program enbart i vår egen app och på vår hemsida. Närmare bestämt Sommar i P1 samt till hösten Morgonpasset i P3 och extra avsnitt av USA-podden, som är en satsning inför det amerikanska valet” fortsätter Sofia Wadensjö Karén.

Genom att göra program och poddar exklusiva på de egna plattformarna vill SR bli en tydligare avsändare. Att vara beroende av externa aktörer gör dessutom Sveriges Radio sårbart, enligt Sofia Wadensjö Karén.

”I en värld med allt fler påverkanskampanjer och där generativ AI ger helt nya möjligheter att sprida propaganda och desinformation blir trovärdiga avsändare – och trygga digitala miljöer – en allt viktigare motkraft. I vår app och på vår hemsida publiceras enbart innehåll som producerats med hjälp av professionella, journalistiska metoder. Och det blir tydligare för användarna att Sveriges Radio är avsändare om man tar del av innehållet på vår egen plattform där det inte kopplas ihop med andra varumärken och andra avsändare. Sveriges Radios varumärke är, kort sagt, en garant för tillförlitligt innehåll” skriver Sofia Wadensjö Karén.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share