Schweiz kan folkomrösta om FM-släckning

Det schweiziska initiativet Rette UKW (”Bevara FM”) har samlat in 50 000 namnunderskrifter mot en planerad nedsläckning av FM-bandet. Det är tillräckligt många underskrifter för att frågan ska tas upp i en folkomröstning.

Namninsamlingen startades av Roger Schawinski, som är chef för den kommersiella Zürich-stationen Radio 1. ”FM måste bevaras. Att stänga ned alla stationer så snart skulle ge dramatiska effekter och vore ett stort misstag” säger han.

Även den tidigare medieministern Doris Leuthard, som tidigare arbetade för en nedsläckning, vill nu bevara FM. Hon pekar på att DAB-radion inte har fått tillräckligt snabbt genomslag. Fortfarande står den analoga FM-radion för 27 procent av radiolyssnandet i landet, medan DAB+ står för 41 procent och TV/internet för 32 procent. 12 procent av befolkningen uppger att de enbart lyssnar på FM. Dessutom är drygt hälften av bilarna i Schweiz fortfarande inte utrustade med en DAB+-mottagare eller internet.

Rette UKW kräver att den nuvarande medieministern Simonetta Sommaruga, mediemyndigheten Ofcom och public service-bolaget SRG SSR ställer in nedsläckningen av FM. Enligt digitaliseringsplanen, som antogs av radiobranschen förra året, ska public service-stationerna lämna FM i augusti 2022 och de kommersiella i januari 2023.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share