Schweiz: FM-släckning senast om fem år

Senast i slutet av 2024 ska FM-radion släckas i Schweiz. Det meddelade Bernard Maissen, som är vicechef för mediemyndigheten Ofcom, på radiokonferensen Swiss Radio Day igår. Därmed blir Schweiz det andra landet som helt går över till digitala radiosändningar. Norge släckte FM i slutet av 2017, med ett undantag för lokalradiostationer utanför storstäderna.

De nuvarande FM-tillstånden i Schweiz förlängs med fem år till utgången av 2024, med en möjlighet att lämna tillbaka dem tidigare. I ”perifera” områden tillåts FM-sändningar i ytterligare några år.

2014 presenterade public service och reklamradion en plan för en tioårig övergång till DAB+. Förslaget fick politiskt stöd, men en femtedel av de kommersiella radiostationerna motsatte sig en FM-nedsläckning.

I dagsläget står FM och DAB+ för 35 procent var av radiolyssnandet, medan resten av konsumtionen sker via internet och digital-TV. Lyssnandet skiljer sig åt i olika delar av landet. I de tysktalande delarna är DAB+ i ledningen. I franskspråkiga Schweiz är internet populärast för att lyssna på radio och i de italienskspråkiga delarna är FM fortfarande viktigast. DAB+ är den största distributionsplattformen i hemmen och på arbetsplatserna, men FM dominerar i bilarna. 17 procent av radiolyssnarna använder enbart FM.

Share